Noktalama İşaretleri
1) Nokta. (.)
Tamamlanmış cümlelerden sonra, kısaltmalardan sonra, sıra sayılarından sonra, tarih/saat vs. gibi unsurlarda zaman birimleri arasına konur. (Herhalde kullanım yerlerini göstermeye gerek yoktur, en azından öyle ümit ediyorum.) Cümlenin tamamlanması için konulan noktadan sonra her zaman boşluk bırakılır.
2) Virgül (,)
Eş görevli kelimelerin ayrılmasında (sıfat, fiil, zamir vs.), özneden sonra, uzun cümlelerde, çeşitli seslenmelerden sonra, ondalık kesirlerde kullanılır. Virgülden sonraki kelimeye başlamadan önce boşluk bırakılır.
3) Noktalı Virgül ( ; )
Birbirine bağlı ancak birbirinden bağımsız cümleleri birleştirmek için (At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır. gibi), iki cümleyi birbirine bağlayan "ve, ama, çünkü, ancak" gibi bağlaçlardan önce, virgülle ayrılacak farklı kümelerin arasında (O Bitkibilim, Tılsım, Artimansi ödevini bitirdi; kalemini, parşömenini, kitabını alıp sınıfta çıktı.) kullanılır ve sürpriz: Noktalı virgülden sonra da boşluk bırakılır.
4) İki Nokta ( : )
Diyaloglardan önce (...ve konuştu: "Bunu yapamazsın!" ), bir açıklamadan önce kullanılır ve bilin bakalım ne: iki noktadan sonra da boşluk bırakılır.
5) Üç Nokta (...)
Benzer maddeler sıraladıktan sonra ardından gelenlerin de aynı özellikte olduğunu velirtmek için (Onun aldığı dersler: SYB, KSKS, Tılsım...), Söylenmeden geçilen konuşamları, açıklamayı belirtmek için kullanılır. ve Üç Noktadan sonra da boşluk bırakılır.
6) Soru işareti (?)
Soru anlamlı cümlelerin sonunda, verilen bilgiden emin olunmadığını belirtmek için, söylenen sözde alay anlamı olduğunu vurgulamak için kullanılır. Sonrasında boşluk bırakılır.
7) Ünlem İşareti (!)
Ünlem bildiren sözcük/cümlelerden sonra, alay anlamı katmak için, hitabetlerde kullanılır. Sonrasındaki kelimeye başlamadan önce boşluk bırakılır.
8 ) Tırnak İşareti (" ")
Başkasından aktarılan yazıyı belirtmek için, diyalogları göstermek için, zaman zaman da dikkat çekilmek istenen kelime/cümleye vurgu için kullanılır. Eğer iki tırnak arasındaki metne "-de, -da" eki gelmiyorsa Öncesinde ve sonrasında birer boşluk bırakılır.
9) Kesme İşareti/Apostrof (')
Özel adlara gelen ekleri ayırmada, bir kelimede düşen ünlüyü göstermek için (N'aber? -Ne haber'deki "e" düşmüş) kullanılır. Sonrasında boşluk bırakılmaz.
Ufak Notlar
- Bütün şeyler ayrı yazılır.